søndag 26. juli 2009

Muslimer vil ha rentefrie lån


I Storbritannia finnes banker som tilbyr såkalte sharia-lån. Nå tar forstanderen i den somaliske menigheten i Oslo til orde for at det innføres liknende lån i Norge. Årsaken er at enkelte muslimer, av religiøse grunner, ikke vil ta opp rentebærende lån. Norske banker er ikke fremmed for tanken. Da må tilbudet i så fall gjelde alle, og ikke bare muslimer.

Såkalte sharialån fungerer i hovedsak ved at banken kjøper opp det objektet man trenger lånekapital til og selger det videre til kunden for et høyere beløp. Kjøpesummen nedbetales i faste avdrag over en gitt periode, uten at man betaler renter, skriver Aftenposten.

”Jeg tror den første banken som gjør det vil få mange kunder,” sier forstanderen og viser til at den somaliske moskeen alene har rundt 4000 medlemmer.

Dag Arne Kristensen i DnBNors kommunikasjonsavdeling forteller til Aftenposten at de foreløpig ikke har noen produkter tilpasset muslimene, men følger nøye med på dette området.

”Markedet i Norge er der, men vi tror ikke det er så veldig stort. Det kan også kreve lovendringer å tilby et slikt produkt, hvis det skal være fullt ut konkurransedyktig,” sier han.
Bankene må selvsagt selv bestemme hvilke tilbud de vil gi til sine kunder, men da forutsettes det at tilbudene gis til alle kundene som ellers oppfyller de samme kravene til betalingsevne, og at det ikke diskrimineres mellom kundene basert på religion.

Dersom en bank tilbyr spesielle lån kun til personer av utenlandsk opprinnelse, eller etter først å ha kartlagt deres religiøse tilhørighet, vil jeg umiddelbart klage banken inn for likestillingsombudet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar