lørdag 4. juli 2009

Et helsevesen på dødsleiet


Etter fire år med rødgrønn regjeringer er vårt helsevesen i ferd med å bryte sammen. Det trenger kunstig åndedrett, og det fort.
”Vi kan oppleve at sykdommer forverrer seg, at ventetidene øker og at vi ikke får prøveresultater i tide dersom utstyret bryter sammen,” sier hovedtillitsvalgt Aasmund Bredeli ved Oslo universitetssykehus Ullevål, til NRK.
Situasjonen er alvorlig, og det oppleves som medisinsk uforsvarlig når vi har så begrensede ressurser,” mener han.
I de interne rapportene om forholdene ved sykehuset nevnes operasjonsbord som må stives opp med trestokker, maskiner som er teknisk utdaterte og stor misnøye blant ansatte som daglig må jobbe med utstyr som ikke strekker til.
På Radiumhospitalet har to MR-maskiner vært ut av drift i flere måneder, noe som fører til økende ventetid, og de vil ikke være tilbake i drift før i september, melder NRK.
Den rødgrønne sulteforingen av helseforetakene viser seg igjen. I mange år har vi hatt alt for lave bevilgninger til helsesektoren, og helse og eldreomsorg har vært preget av sosialistisk vanstyre og feilprioriteringer. Man skulle ikke tro det var sant når man hører beskrivelsene fra forholdene ved dagens sykehus. Det høres jo ut som det er tatt rett ut fra en science fiction bok eller en skrekkroman. Men egentlig er det ingenting som forundrer meg når det gjelder denne regjeringen.
Helseministeren bør nå øyeblikkelig ta en telefon til sykehuset, for å diskutere helt andre ting enn en kald trekk på rommet til en politikerkollega.Denne telefonen bør gå ut på at sykehusene umiddelbart skal bli tilført ekstraordinære midler, og at Regjeringen om nødvendig vil samarbeide med Stortinget, slik at stortingsrepresentantene kan innkalles fra ferien for å treffe nødvendige beslutninger.
Når vi stadig får nye bevis på at hele vårt sykehussystem ligger på dødsleie, må det vises handlekraft, men det er selvsagt for mye forlangt av en udugelig regjering.
I januar i år ble Aker, Ullevål og Rikshospitalet slått sammen til det nye helseforetaket Oslo universitetssykehus. Flere år med dårlig økonomi på de enkelte sykehusene ble dratt med inn i den nye organisasjonen, og etter tre måneder var underskuddet kommet opp i 78 millioner kroner, melder NRK.Investeringsbudsjettet er kuttet fra 1094 millioner i 2007 til 294 millioner i 2009, en reduksjon på over 70 prosent”
Så lenge vi har et slikt underskudd har vi ikke kontroll på økonomien,” erkjenner administrerende direktør Jan Eirik Thoresen ved Oslo universitetssykehus overfor NRK.
NRK har pratet med en av de pasientene som har fått kjenne problemene på kroppen. Fra Jan Einar Kristiansen fikk påvist prostatakreft i februar til han fikk MR-undersøkelse ved Radiumhospitalet gikk det fire måneder.
”Det er psykisk slitsomt å måtte vente så lenge. Uvissheten er stor, og det sliter både på meg, familie og kolleger,” sier han. Kristiansens lege sier til NRK at det er svært uheldig at pasienter med kreftdiagnose ender opp i økende helsekøer. ”Kreft er en sykdom som kan spre seg fort. Da sier det seg selv at ventetiden er avgjørende,” sier urologispesialist Morten Andersen.
I Demokratene vil vi i alle fall ikke akseptere at folk skal måtte vente på livsviktig kreftbehandling.

1 kommentar:

  1. Her er mange påstandar som er direkte feile. Det er mykje som ikkje er bra nok i norsk helsevesen. Men å sei at heile det norske helsevesenet befinn seg på dødsleiet, er jo totalt meiningslaust. Det er og svært mykje som er bra. Og det blir sjølvsagt jobbar hard kva einaste dag for å gjere norsk helsevesen betre. Både politikarar og fagfolk legg sjela si i i å gjere ting betre. Ei stor helsereform er akkurat presentert.

    Denne typen svarmaling tener ingen. Eller kanskje det kan tjene som politisk markering for Demokratene. Kanskje det og kunne vore interessant å få greie på kva Demokratene meiner må til for å løyse utfordringane i norske helsevesen. Det er ikkje noko god løysing å berre pøse på med meir pengar. Norge er eit av dei land i verda som brukar mest på helse. I praksisk kan ein bruke pengar i det uendelege, og framleis ikkje få eit helsevesen som er godt nok. Kva vil Demokratene gjere?

    SvarSlett