Stortingsrepresentantene får dobbel diett når er ute på reiser, skriver VG. Dessuten får de diett i ferien, og det siste de gjorde før de tok ferie var å vedta en ekstra gratis hjemreise i uken. I virkeligheten tjener stortingsrepresentantene langt mer enn det lønnen tilsier. Frynsegodene florerer. Her er en oversikt:
I tilegg til lønnen mottar representantene en fast ”dagpengesats”, der representanter som formelt bor utenfor Oslo får et høyere daglig beløp enn representanter som bor i Oslo. Disse dagpengene utbetales hele året, utenom juli måned, selv om representantene i praksis har sommerferie fra slutten av juni til langt ut i september. I 2006 var satsene på henholdsvis 169 kr og 75 kr pr. dag. Med andre ord må det legges til nærmere 60 000 kr i lønnen ti de fleste stortingsrepresentantene for å få et riktig bilde av hvor mye de tjener.
Stortingsrepresentantenes lønnsnivå, på ca. 700 000kr, bør ikke vurderes uavhengig av de mange frynsegodene og økonomiske fordelene de har.
Mange frynsegoder
Representanter som bor utenfor Oslo-området får stilt til disposisjon fullt møblerte leiligheter i Oslo, helt gratis. I dag ligger de aller fleste av leilighetene på Oslos vestkant i området bak slottet. For representanter som også disponerer bolig eller leilighet i hjemfylket, er det en skattefri fordel. De fleste leilighetene er installert med bredbåndsforbindelse med IP-telefoni, og telefonutgiftene fra stortingsleilighetene dekkes i sin helhet av Stortinget.
Representantene kan ringe så mye de ønsker fra sine mobiltelefoner i innland og utland. Stortinget betaler. Det blir riktignok gitt advarsler dersom mobilregningene er eksepsjonelt høye.
Også i representantenes hjem har de gratis bredbånd og hjemmekontorordning med PC, skriver, og kommunikasjonsutstyr. De som ønsker det får utlevert en bærbar PC.
Gratis gullkort
I praksis kan stortingsrepresentantene reise hvor de vil, når de vil, innen Norges grenser. Inkludert til Svalbard. Og med et hvilket som helst fremkomstmiddel, inkludert Hurtigruten.
På papiret er regelen slik at de kan reise gratis mellom hjemsted og Storting en gang hver uke, (to ganger fra høsten av) og gratis på alle møter i foreninger, lag, organisasjoner, samt på konferanser. I prinsippet kan man altså ikke reise tur/retur Oslo-Trondheim for å spise middag med en kamerat midt i uken, men dersom denne personen er medlem av partiet kan man jo si at det er et møte.
I 2001 ble det innført en ordning der representantene får både nattilegg og kostgodtgjørelse fra Stortinget dersom de reiser til hjemfylket, eller andre steder, på møter.
Når nye representanter begynner på Stortinget får de utlevert NSBs årskort gull, årskort for buss, båt og ferge som gir rett til fri reise med alle offentlig støttede buss, båt- og fergeruter, inkludert personbil på ferge, elektronisk billett for SAS (TPC), elektronisk billett for Norwegian (Bizzi), og kredittkort der årsaviften dekkes av Stortinget.
Det er heller ikke så dumt å bruke egen bil. I helgene kan man kjøre hjem og få dekket 1,40 pr. km i kjøregodtgjørelse. Og selvsagt blir ikke stortingsrepresentantene plaget med de bompengeavgiftene de selv har vedtatt.
Parkeringsavgifter på flyplasser og jernbanestasjoner dekkes også. Enkelte representanter har derfor pleid å ha bilen stående hele uken på flyplassen, på Stortingets regning.
Dersom representantene bruker bil når de skal på møter, regnes det som innenlands tjenestereise og dekkes med 3,00 kr. pr. km, og igjen: De blir ikke plaget med de bompengeavgiftene de selv har vedtatt.
Gratis parkering
Stortingsrepresentantene disponerer egen gratis parkeringsplass i Oslo sentrum. Når bilen er parkert i garasjen kan de ta badstue i tilknytning til trimrom og solarium, før arbeidsdagen begynner, vanligvis kl. 10.00, tre dager i uken. Ellers er det møtefri.
Har en stortingsrepresentant ektefelle, samboer eller barn får de også sine fordeler. Hvert år får de to gratisreiser fra hjemstedet til Oslo tur/retur. Det gjelder for samtlige medlemmer av husstanden, og barn under 18 år som eventuelt måtte bo andre steder. Og selvsagt er det tilrettelagt med barnehageordninger i Oslo.
Stortinget har egne, gunstige, ordninger regler for fødsels- og omsorgspermisjon og for alderspermisjon, og selvsagt gode forsikringsordninger.
Dette er bare de godene representantene tilbys fra Stortinget. I tillegg kommer de godene partigruppene kan gi, i form av gedigne julebord, flotte julegratialer, fødselsdagsfester og weekendturer.
Som stortingsrepresentant tok jeg av og til opp disse frynsegodene, studieturene som ofte var like mye feriereiser, og lønnsøkningene. Jeg fikk sterk kritikk for det av Fremskrittspartiets leder, Carl I. Hagen. Da jeg brøt ut av gruppen og stemte mot lønnsøkninger, blant annet sammen med Jørn Stang, ble han rasende, og mente at jeg burde nekte å ta imot lønnsøkningen.
Det er synd at Fremskrittspartiet endte opp med en leder som agerte som stortingsrepresentantenes fremste fagforeningstalsmann. Det var ikke slik det begynte, med hedersmannen Anders Lange.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar