fredag 26. juni 2009

Stjal og urinerte offeret i ansiktet, fikk samfunnsstraff


Urinering i ansiktet på en person, tyveri, innbrudd og kjøring uten førerkort. Det var en lang liste ugjerninger en 17.åring fra Kristiansand ble dømt for onsdag denne uken. Retten mente han handlet forsettelig og i vinnings hensikt, skriver Fædrelandsvennen. Han slapp likevel unna fengselsstraff. Dommen lød på 75 timers samfunnsstraff. Det er en meningsløs mild straff, og dokumenterer at praksisen med bruk av samfunnstjeneste bør skjerpes inn betraktelig.

Samfunnsstraff er en form for straff, som kan idømmes i stedet for fengsel. Samfunnsstraff innebærer at den domfelte må avtjene et visst antall timer. Straffen kan gå ut på (ulønnet) samfunnsnyttig tjeneste, deltakelse i program eller andre tiltak som myndighetene mener kan motvirke kriminalitet. Vilkårene for bruk av samfunnsstraff er blant annet at det ellers ikke ville ha blitt idømt strengere straff enn fengsel i 1 år.

Anvendelsesområdet for samfunnsstraff er blitt utvidet i de senere årene, og Høyesterett har i flere prinsippavgjørelser idømt samfunnsstraff der det tidligere ville blitt idømt fengsel. Det er jeg og Demokratene svært misfornøyd med.

”Det skal bare unntaksvis kunne idømmes betingede dommer eller samfunnstjeneste, hovedsakelig for førstegangs forseelse eller under minste soningsalder, og under ingen omstendighet til personer som dømmes for vold, seksuelle overgrep eller narkotikaomsetning. Samfunnstjenesten skal vare i like mange dager som fengselsoppholdet ville vart, med full arbeidsdag,” heter det i Demokratenes program.

Tidligere ble samfunnsstraffen vanligvis utmålt slik at en dag i et fengsel ble erstattet med en times arbeid, og praksisen er langt fra slik at det ikke idømmes samfunnsstraff for vold eller seksuelle overgrep.

I april ble eksempelvis en 17 år gammel sunnmøring dømt ti 180 timers samfunnsstraff for flere seksuelle overgrep mot sin niese da hun var under 10 år. Samme måned ble en afrikaner dømt til 55 timers samfunnsstraff etter å ha sparket, spyttet og brutalt slått ned en mann på Karl Johans gate i Oslo.

Det er hårreisende at en mann som utøvde potensielt dødelig vold mot en annen person, skal slippe unna med 55 timers samfunnsstraff, som eksempelvis kan brukes til å rydde i parker en ukes tid i fine sommermåneder. Det er kun litt mer enn en vanlig arbeidsuke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar