mandag 22. juni 2009

Nordmenn dør unødvendig av kreft


Tyskere overlever flere kreftsykdommer enn nordmenn fordi tyske myndigheter satser tungt på en teknologi som er for dyr for norske politikere, skriver Teknisk Ukeblad i siste nummer.

Med intens innsats og romslige bevilgninger ligger Tyskland og de fleste andre vestlige land minst 20 år foran Norge i utviklingen av den nukleære diagnostiseringsteknologien PET (Positron-emisjonstomografi), skriver bladet.

”PET er den eneste metoden som kan gi kvantitativ informasjon om biokjemiske prosesser i en levende organisme, sier Hans-Jürgen Wester til Teknisk Ukeblad. Han er professor i radiofarmasi i München. ”Dette kan utnyttes til å oppdage forandringer i vev på et tidlig tidspunkt av en sykdomsprosess, som for eksempel å oppdage kreft.”

Man har større sjanse til å kunne overleve flere typer kreft med PET fordi denne teknologien leverer informasjon som er mer detaljert og behandlingsrelevant enn andre metoder.

”Det er uakseptabelt ikke å henge med i utviklingen,” sier overlege for nukleæravdelingen ved München-klinikken, professor dr. Bernd Joachim Krause til Teknisk Ukeblad.

Det er jeg og Demokratene helt enig i. Det er hårreisende og kynisk av norske byråkrater og politikere at vi ikke bruker de beste metodene vi kan få tak i.

Dessverre er dette eksempelet ikke det eneste, men føyer seg inn i rekken av vrangvilje, byråkrati og manglende politisk vilje til å bevilge penger til utstyr som kan redde menneskeliv.

I desember skrev ABC Nyheter at norske krefteksperter fortviler over at myndighetene i Norge sier nei til en kreftbehandling som har reddet tusenvis av liv i andre land.

Rundt tusen nordmenn kan årlig behandles med såkalt protonterapi. Det er en ny form for kreftbehandling, spesielt egnet for vanskelig tilgjengelige svulster nær kritiske organer, skrev forskningstidsskriftet Apollon ved Universitetet i Oslo.

Såkalt protonterapi brukes allerede i Tyskland, USA, Japan, Russland, Italia, England, Frankrike og Sveits. Svenske helsemyndigheter har sagt ja til å starte opp behandlingen, og også i Danmark planlegger man et protonsenter.

I Norge føler derimot fagmiljøet at de har stanget mot veggen i møte med myndighetene de siste fire årene. Professor Magne Gundersen ved Universitetet i Oslo uttalte til ABC Nyheter at han og hans kollegaer har blitt avfeid med at behandlingen er eksperimentell og ikke godt nok utprøvd, noe Gundersen mener ikke medfører riktighet.

Norge har takket være den Rød-grønne regjeringen seilt akterut og blitt en sinke i forhold til kreftbehandling, Vi er på jumboplass i forhold til OECD og er i ferd med å bli et teknologisk uland i sammenlignet med andre Europeiske land, og norske myndigheter aksepterer altså ikke nye om moderne metoder for å bekjempe kreft. Derfor dør nordmenn unødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar