mandag 27. april 2009

Gledelig at miljøsyndere blir tatt

Politiet har tatt ut en kraftig tiltale mot 3 selskaper og 5 enkeltpersoner i skandaleprosjektet ”Ren Oslofjord”, etter anmeldelser fra Norges Miljøvernforbund.

Politiet har valgt å tiltale Oslo Havn, Norges Geotekniske Institutt og Secora for brudd på forurensningsloven og prosjekt tillatelsen.Tiltalen kom som følge av flere anmeldelser av ulike sider av prosjektet fra Norges Miljøvernforbund.

”Det er en gledens dag for demokratiet at det nå er tatt ut tiltale i en av Norges historiens verste miljøskandaler,” sier Kurt Oddekalv (leder) og Snorre Sletvold (regionsleder) i Norges Miljøvernforbund i en pressemelding.

Oslo politikammer har med bistand fra Økokrim etterforsket saken i 18 måneder fra det ble bevist at entreprenøren Secora på oppdrag fra Oslo Havn brøt tillatelsen ved ulovlig å dumpe masser i sjø med splittlekter fremfor nedføring med rør.Tiltalen er dramatisk, hvor 33 000 m3, eller nær 10 % av den totalt dumpede massen er dumpet på ulovlig vis. De tiltalte er i tillegg tiltalt for brudd på § 78 i forurensningsloven samt for falsk forklaring og for manglene overvåking.

Jeg er selv medlem av Norges Miljøvernforbund. Både som miljøforkjemper og som leder av partiet Demokratene, er jeg godt fornøyd med at politiet har tatt denne saken på alvor. Grov miljøkriminalitet er selvsagt et anslag mot oss alle. Det er også svært alvorlig dersom det skulle vise seg at ansatte i Oslo kommune har gitt falsk forklaring til politiet.

Det er et riktig prinsipp at forurenseren skal betale, og det er også nedfelt i Demokratenes miljøprogram. Skulle det vise seg at påtalemyndigheten får rett, og Oslo Havn og de to firmaene blir dømt, bør de rette opp deler av skaden gjennom en kraftig bot, som burde vært øremerket til miljøtiltak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar