”Det går ikke akutt utover noen bruker,” sa leder Sten Reisænen for Nav Kristiansand Arbeid og trygd til avisene, og stengte deler av kontoret i dag, mens over halvparten av de ansatt er på studietur i Italia.
Det må jo være en total mangel på styring fra ledelsen, når den godtar at kontoret stenges ned og reduseres bemanningsmessig, samtidig som brukerne venter på trygdeutbetalinger og dagpenger.
Nå viser det at det ikke bare er NAV-ansatte i Kristiansand som reiser på turer. Hundrevis av ansatte ved Nav-kontor i Vest-Agder har de siste årene reist til Italia, Irland, Ungarn, England, Danmark og Frankrike – og Latvia, skriver Fædrelandsvennen i dag.”De fleste Nav-ansatte har vært på tur, til forskjellige steder, noen i utlandet, noen i Norge,” sier kontorsjef Jessie Paulsen ved Navs Flekkefjord-kontor.
Selv tok hun med seg 16 ansatte fra Flekkefjord til Paris, fra fredag 14. til mandag 17. november i fjor. Turen til Frankrike var en kombinert faglig og sosial happening omtrent som Kristiansand-kontorets pågående tur til Italia. ”De ansatte betalte rundt 1100 kroner hver, mens Nav-kontoret brukte omstillingsmidler til å dekke opp 4500 kroner til hver av de reisende,” sier Paulsen til Fædrelandsvennen.
NAV er ikke en unik ”reiseetat”. Jeg selv og andre lokalpolitikere fra Demokratene har også tidligere reagert på reisevirksomheten til lokalpolitikere og byråkrater. I august i fjor skrev Fædrelandsvennen at byens kommunepolitikere og ansatte i Kristiansand kommune hadde reist på 16 utenlandsturer til forskjellige land siden kommunevalget året før. Demokratene deltok ikke på noen av turene.
Reiser verden rundt for Kristiansand kommunes folkevalgte og ansatte er et feil signal å sende til innbyggere. Politikerne burde heller i større grad reise rundt i sin egen kommune for å se og lære. De fleste kommunene har alt for mange uløste oppgaver.
Askøy kommune sa nei til å delta på Os kommune sine behandlingsreiser for eldre og syke til Kypros. Kommunen hadde et underskudd på 21,3 millioner kr. Det forhindret ikke at kommunen i fjor sendte hele 8 representanter fra kommunens ledelse til solrike Grand Canaria, angivelig for å ”studere” behandlingsreiser for barn og unge. Demokratenes kommunestyrerepresentant, Per Midtøy, mente studiene kunne vært foretatt hjemmefra. Det er tross alt mulig å lese brosjyrer og tilsendte dokumenter.
”Det er grunn til å se alvorlig på denne bruken av ressurser innen pleie og omsorg, hvor kommunen for øvrig mangler 9 millioner kr og truer med ansettelsesstopp og nedlegging av sykehjem. Foruten bruken av lønn og andre utgifter taper kommunen tjenesteproduksjon ved fravær,” sa han til Demokratene.no.
Fremskrittspartiets ordfører i Askøy, Knut Hanselmann, måtte i likhet med Kristiansands ordfører svare på mange spørsmål om reisevirksomheten fra Demokratenes kommunestyrerepresentant.
For mye reisevirksomhet til utlandet fra offentlig ansatte eller politikere gir dårlige signaler, og er ofte unødvendig. NAV-kontoret i Kristiansand kunne eksempelvis arrangert sin kursing på et hotell i byen. Det ville gitt inntekter til det lokale næringslivet, vært mye billigere fordi det ikke ville vært nødvendig med overnatting, og gjort det mulig å ta unna akutte saker på kontoret. Det kunne godt vært kombinert med felles hygge og en middag på kveldstid.I mange tilfeller er det dessuten mulig å lese seg til lærdom, i stedet for å reise.
Som stortingsrepresentant holdt jeg meg ofte hjemme når komiteen min var ute på reise i utlandet, fordi jeg mente programmet bar for mye preg av å være en opplevelsestur, fremfor en studietur. Jeg husker eksempelvis den første turen jeg boikottet. Den gikk til Thailand for å studere prostitusjon. Min kollega Jan Simonsen skrev i en avisartikkel at man kunne lært like mye av å besøke områdene like i nærheten av stortingsbygningen på kveldstid. ”Men for stortingspolitikere er vel bare Thaidamer godt nok”, skrev han. Komitéleder Jørgen Korsmo og mine øvrige kollegaer ble rasende, husker jeg, men jeg ville hatt dårlig samvittighet om jeg hadde deltatt.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar