mandag 16. mars 2009

Politiet må få bedre lønn og flere stillinger

Det er nesten fem måneders behandlingstid fra en anmeldelse om vold kommer inn og til det blir avgjørt om den skal henlegges eller følges opp med påtalemessige skritt, og ende i retten.

“Bemanningssituasjonen, og det at politifolk ikke er villige til å jobbe så mye overtid, går ut over absolutt alle arbeidsfelt. Vi må bare innse at så lenge politikrisen ikke er løst, så får det dessverre betydning for mange ulike områder. Det må alle innse, også riksadvokaten,” mener Politiets Felesforbunds driftige leder, Arn Johannessen. Han peker på at voldssaker er særlig arbeidskrevende saker. “Det er ofte uklare saksforhold som involverer berusede personer. Man er avhengig av stor innsats for å kartlegge hva som har skjedd,” sier han.

Det har Arne johannessen sikkert rett i. Selvsagt er han en dyktig fagforeningsmann som jobber for sine egne, men samtidig er det ingen tvil om at bedre arbeidsforhold og flere ansatte i politiet, er samfunnsgavnlig.

Skal norsk ungdom lokkes inn i politiyrket kommer vi ikke utenom at det må viftes med noen gulrøtter, ellers blir fristelsen for stor til å søke seg i andre retninger. Politihøyskolen gir i dag studiekompetanse. De ferdig utdannede politifolkene kan velge å fortsette med andre studier, og havne i helt andre yrker. Fortsetter de med jus, kan de søke jobber som politijurister, men private advokatfirmaer vil ofte lokke med bedre lønninger, og mulighet til senere etablering av egne advokatfirma. Det finnes mange gode jobber i vaktselskap og forsikringsselskaper, bare for å nevne et par eksempler.

Å gå inn i politiet er å påta seg mye dritt. Det er et farefyt yrke, og er blitt stadig farligere ettersom kriminaliteten er blitt tøffere og bedre organisert. Drapstrusler mot politifolk og deres familier forekommende oftere enn for noen år siden.

Derfor må det kompenseres med bedre lønn, slik at yrket blir attrativt.

Mange søker seg til politihøyskolen, det er riktig, men den har begrenset kapasitet, selv med avdeling både i Oslo og Bodø. Og, ikke minst: Ikke alle de ferdig utdannede politiene ønsker å gå inn i dette yrket, når de har fullført skolen. Det er derfor, og fordi det rett og slett er rettferdig, at politifolk bør få bedre arbeidsforhold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar