torsdag 26. mars 2009

Fjern foreldelsesfristen i overgrepssaker

Denne uken avslørte TV2 hvordan en norsk pastor i flere år misbrukte de unge guttene han skulle hjelpe, men likevel ikke kan straffes fordi sakene er foreldede.Det er hårreisende at en person kan begå grove overgrep mot barn og slippe unna fordi barna ikke turde fortelle om overgrepene før de ble voksne.

Det er riktig med foreldelsesfrister i enkelte type saker. Det vil nok også være imot folks rettsoppfatning dersom du skal kunne straffes mange år etter, for mindre alvorlige saker. Men her dreier det seg om seksuelle overgrep mot barn. Det vanlige i slike saker er at barnet får skyldfølelse og ofte også skamfølelse, og derfor er redd for å snakke om hva som skjedde. Først i noenlunde voksen alder tør mange personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep å åpne seg. Derfor er det urimelig med foreldelsesfrister i slike saker.


Med tiden blir det stadig vanskeligere å finne tilstrekkelige bevis. Det er en annen sak. Men så lenge en kriminell handling av denne karakteren, som dreier seg om å ødelegge livet for andre mennesker, er mulig å bevise, bør det ikke gjelde foreldelsesfrister.


Også av preventive grunner bør foreldelsesfristene i alvorlige overgrepssaker fjernes. En pedofil overgriper spiller jo nettopp på at barnet ikke tør å fortelle noen om hva som har skjedd, og regner derfor med å slippe unna, hvilket også alt for ofte skjer.


Da jeg satt på Stortinget for Fremskrittspartiet fremmet jeg, sammen med Jan Simonsen, flere forslag for å bekjempe overgrep mot barn, blant annet forslag om å bruke medisinsk kastrering på overgripere for å forhindre gjentagelser etter endt soning. Det er etter min vurdering fremdeles et godt forslag.En person som har overgrepet seg på flere barn bør få valget, enten å sitte resten av livet i et fengsel uten permisjonsadgang, eller å godta medisinsk kastrering. Det er den eneste sikre måten å forhindre nye overgrep på. All erfaring har vist at vanlig psykiatrisk behandling ikke nytter.


Tsjekkia er blant de få landene i Europa som fremdeles utfører fysisk kastrering av mannlige seksualforbrytere. I andre land praktiseres såkalt kjemisk kastrering der medikamenter hemmer produksjonen av mannlige hormoner. Tsjekkiske myndigheter opplyser at 94 menn er blitt kastrert i løpet av de siste ti årene. Ytterligere 300 er blitt kjemisk kastrert.Det er den mer humane medisinske metoden jeg har foreslått brukt i Norge.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar