søndag 13. september 2009

Fremskrittspartiets 4 største valgbløffer


De fleste større partiene bløffer i en valgkamp. Jeg har fulgt best med på Fremskrittspartiet, som det partiet jeg kjenner best.


Siv Jensen har lovet mye i løpet av valgkampen, men noen av løftene er det høyst tvilsomt om hun har i tankene å følge opp. Basert på Fremskrittspartiets tidligere praksis.
Her er Sivs fire største valgkampbløffer, slik jeg ser det:


1: Mulla Krekar ut på første fly.


I opptakten til valgkampen lovet Siv Jensen å sende mulla Krekar ut av Norge i løpet av de første 100 dagene av sin regjeringstid. Det kan bare gjøres dersom Irans regjering garanterer for at han ikke blir dømt til døden av en uavhengig domstol. Ingen regjering i et demokratisk land kan blande seg inn i avgjørelser i landets domstoler. Derfor er det lite trolig at en slik garanti vil komme, uavhengig av hvem som er statsminister i Norge. Skal Krekar ut innen 100 må Siv Jensen gjøre som Demokratene vil: Akseptere risikoen for dødsstraff.


Det vil Siv Jensen ikke. Derfor endret hun plutselig mening midt i valgkampen. Nå lovet hun at Krekar skal settes i varetekt. Men det kan han jo ikke uten en domstolsavgjørelse. Dermed kokte det hele ned til at Siv Jensen som statsminister vil fremme et lovforslag som åpner adgang for å sette Krekar i varetekt. Knapt nok det samme som å sende ham ut med første fly.


Likevel fortsatte Fremskrittspartiets valgkampmedarbeidere å presentere bløffen om å sende Krekar ut med første fly. Det ble gjentatt på debatt etter debatt på landets skoler, av Fremskrittspartiets debattdeltakere som hadde utenatlært en sentralprodusert valgappell.


2: Fremskrittspartiet er imot bompenger.


Siv Jensen sa det sist under partilederdebatten lørdag kveld på TV2: ”Vi skal bygge veier uten bompenger”. Sannheten er at Fremskrittspartiet åpner for bompenger i sitt partiprogram.
I Os har partiets ordfører, Terje Søviknes, kjempet for en bompengefinansiert vei, og fått full støtte for det fra Siv Jensen. I Oslo lovet Fremskrittspartiet ved forrige kommunevalg å fjerne bomringen rundt byen. Deretter stemte de for å doble bompengesatsene, og påstod det var et nødvendig samferdselspolitisk kompromiss. Men kompromiss er vel kanskje å halvere noe du er imot, og ikke å doble det?


3: Vil ha lukkede asylmottak.


Det er svært fornuftig med lukkede asylmottak, men hvorfor stemte da Fremskrittspartiet imot da det ble foreslått på Stortinget av Jan Simonsen i valgperioden 2001-2005?


Og hvorfor ble Jan Simonsen hudflettet av partiets ledelse, til og med offentlig på NRK, da han lanserte ideen i 1999, på et tidspunkt da det var forsvunnet like mange asylsøkere fra asylmottakene som i dag, og politiet kunne opplyse om en betydelig økning av innbrudd og tyverier i bydelene der mottakene var plassert?


Er det sannsynlig at Siv Jensen som statsminister, i en regjering med Høyre, vil foreslå noe hun selv mente var feil for bare få år siden, og som Høyre er sterkt imot?


4: Vil ha sykehjemsplass til alle


Siv Jensen lover, som de fleste andre politikerne, sykrehjemsplass til alle. Det lovet Fremskrittspartiet også før de overtok makten i Norges hovedstad. I Oslo har Fremskrittspartiet og Høyre styrt i seks år, og Fremskrittspartiet har fått den ansvarlige byråden for eldreomsorgen. Det har ført til en reduksjon på 370 sykehjemsplass til tross for at behovet for sykehjemsplasser har økt.


I stedet har Fremskrittspartiet prioritert en ny hoppbakke til 1,8 milliarder kroner, som vil gjøre det mulig for norske topphoppere å komme seg fem meter lengre ned i bakke.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar